Gyermekcsoport

1997-ben hosszabb szünet után újra szerveződött a nagyegyüttes utánpótlásának nevelése úgy az óvodában, mint az általános iskolában. A gyerekek az óvodai oktatáson kívül jelenleg két korcsoportban (1-4. és 4-8. osztályosok), heti egy órában szakköri szinten sajátítják el a magyarországi német néptánc alaplépéseit és tanulnak német nemzetiségi gyermekjátékokat valamint gyermektáncokat, hogy belőlük később a nagyegyüttes méltó utódja váljék. Oktatóik a jelenleg is táncoló, szakképzett táncosok: Bagyomné Hollenbach Anett és Garay Iringó.

Az általános iskolások csoportjai rendszeres résztvevői a kisiskolák által korábban Sióagárdon megrendezett Tavaszváró című néptánctalálkozónak, melyen szinte minden alkalommal a zsűri dícsérő szavait érdemelhették ki.

Az idősebb korcsoport a véméndi VI. Véméndi Országos Német Gyermektáncfesztiválon a "Maratzer Kinderwelt" című koreográfiával ezüst minősítést nyert.

Koreográfiák

  • Fröhlicher Kreis
  • Wenczl József: Rezgős polka (gyermek változat)
  • Der Schwingende (német gyermektánc Werner Gronewold gyűjtése alapján)
  • Szíri gyermektánc (Heil Helmut gyűjtése alapján a koreográfiát Garay Iringó állította össze)
  • "Tun wir den Kopf z'somm" (bácskai gyermektánc, Heil Helmut gyűjtése nyomán a koreográfiát Garay Iringó állította össze)
  • Maratzer Kinderwelt (Glöckner Péter mórágyi gyermekjáték gyűjteménye alapján a koreográfiát Garay Iringó állította össze)

A felnőtt csoport alábbi táncainak betanítása is folyik az utánpótlás mielőbbi kinevelése céljából:

  • Wenczl József: Komáromi tánc
  • Manninger Miklós: Soroksári táncok
 

Bejelentkezés

Üdvözöljük! Az oldal egyes részeit csak beje- lentkezés után tudja használni.
Amennyiben elfelejtette jelszavát, kérjük, válassza az "Elfelejtett jelszó" lehetőséget!

Friss hírek

Pályázati célok megvalósulása 2023
hirek/palyazati-celok-megvalosulasa-2023.jpg
A Mórágyi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes már több sikeres pályázatot nyújtott be a Csoóri Sándor Alap támogatásaira. A 2023. évben benyújtott pályázaton (CSSP-NEPTANC-MO-2023-0344) 1.800.000,- forintot nyert el az egyesület. Az elnyert céltámogatás az együttes eszközfejlesztését és működését nagymértékben segítette.

Az egyesület fő célja a magyarországi, azon belül elsődlegesen a mórágyi német hagyományok megismerése, megtanulása, bemutatása és továbbadása. A kitűzött célok megvalósításának része a még fellelhető helyi és magyarországi német tánclépések megtanulása és koreográfiákon keresztüli bemutatása.

A néptáncoktatást szakképzett oktató végzi, aki törekszik az eredeti motívumok minél pontosabb átadására. A próbák és fellépések képzett zenészekkel, élőzenei kísérettel zajlanak, mely nagy mértékben segíti az oktató és a táncosok munkáját.

A táncoktatói és zenei szolgáltatás nélkülözhetetlen a táncegyüttes működéséhez. A szolgáltatások tiszteletdíjait a pályázati támogatásából finanszírozta az egyesület.

A megtanult koreográfiák bemutatására sváb bálokon (Szekszárd; Várdomb); hazai fesztiválokon (Glöckner’90 fesztivál-Bátaszék; Szüreti fesztivál-Szekszárd; Gránit fesztivál-Mórágy); nemzetközi fesztiválon (Montecatini, Olaszország) volt lehetősége az együttesnek.

A kapott támogatási összegből eszközfejlesztésekre is fordított az egyesület.

A viseletek pótlása, újak beszerzése, készíttetése folyamatos feladat egy tánccsoport életében.

A céltámogatásból alsószoknyák és kalapok beszerzésére, illetve ingvállak és mellények varratására is volt lehetőség.

Az együttes technikai eszközkészlete egy akkumulátorral és kábel nélküli csatlakozási lehetőséggel (bluetooth) működő aktív hangfallal bővült, mely próbák és fellépések zavartalan folytatását tudja biztosítani áramszünet esetén is.

Mai világunkban a közösségi oldalak (Facebook, TikTok, Instagram, Youtube) kínálják azokat a megjelenési lehetőségeket, ahol széles körben lehet bemutatni egy közösség munkáját. A naprakész oldalkezelés és karbantartás szakembert igényel. A szolgáltatást szintén a kapott támogatásból tudta finanszírozni az egyesület.

Az egyesület a pályázati időszakra kitűzött céljait a Csoóri Sándor Alap által biztosított pályázati összegből, mind a működést, mind a fejlesztést tekintve, sikeresen megvalósította.
Pályázati célok megvalósulása
hirek/palyazati-celok-megvalosulasa.jpg
A Mórágyi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes több sikeres pályázatot nyújtott már be a Csoóri Sándor Alap támogatásaira. A 2022. évben benyújtott pályázaton (CSSP-NEPTANC-MO-2022-0388) 2.000.000,- forintot nyert el az egyesület.

Az elnyert céltámogatás nagymértékben segítette a táncegyüttes működését és eszközfejlesztését.

Az egyesület fő célja a magyarországi, azon belül a mórágyi német hagyományok megismerése, megtanulása, bemutatása és továbbadása. A kitűzött célok megvalósításának része a még fellelhető helyi és magyarországi német tánclépések megtanulása és koreográfiákon keresztüli bemutatása.

Az oktatást szakképzett táncoktató végzi, aki igyekszik az eredeti motívumok minél pontosabb átadására. Az oktató és a táncosok munkáját képzett zenészek élőzenével segítik, minden próbán és fellépésen.

Az oktatói és zenei szolgáltatás nélkülözhetetlen a táncegyüttes működéséhez, melynek költségét a támogatásból finanszírozta az egyesület.

A megtanult koreográfiák bemutatására sváb bálokon (Tolna-Mözs; Mezőfalva); fesztiválokon (Glöckner János fesztivál-Bátaszék; Stifolder fesztivál-Feked; Nemzetközi fesztivál-Bajmok, Szerbia) volt lehetősége az együttesnek.

Működés mellett, eszközfejlesztések finanszírozására is jutott a támogatási összegből

A viseletek megújítása, pótlása, tisztíttatása folyamatos feladat egy tánccsoport életében.

A céltámogatásból alsószoknyák és kiegészítők beszerzésére, illetve viseletek tisztíttatására is volt lehetőség.

Komoly eszközfejlesztést jelentett két kisebb sátor (pavilon) beszerzése, melyeket öltözőnek lehet használni.

Egy egyszerű, könnyen mozgatható mágneses flipchart tábla a próbákon jó segítség, ha koreográfiában el kell magyarázni egy térformát.

Ugyancsak jó szolgálatot teljesít az az informatikai eszközrendszer (NAS), mely az egyesület tagjainak egy független zárt rendszert biztosít a különböző képi anyagok és dokumentumok feltöltésére és megosztására.

Gyorsan változó világunkban a közösségi oldalak azok a helyek, ahol a leg szélesebb körben lehet bemutatni egy közösség mindennapi életét, munkáját. A naprakész oldalkezelés és karbantartás szakembert igényel. A szolgáltatást is a kapott támogatásból tudta finanszírozni az egyesület.

Az egyesület 2023 év első felére kitűzött céljait a Csoóri Sándor Alap által biztosított pályázati összegből, mind a működést, mind a fejlesztést tekintve, sikeresen megvalósította.
Sváb bál Mórágyon
hirek/Svábbál plakát 2020.png
Táncegyüttesünk hagyományaihoz híven idén is megrendezzük a mórágyi sváb bált, február 22-én, szombaton a mórágyi Művelődési Házban. A zenéről és a jó hangulatról a Vagabund zenekar gondoskodik.

A bál menete:
- 19:00-tól vendégek fogadása
- 20:00-kor bál megnyitása
- 24:00-kor tombolasorsolás.

A tombolasorsoláson értékes nyeremények várnak gazdára.

Jegyek csak elővételben vásárolhatók:
- Juhász Viktornál (tel.: 30/184-1838)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk, valamint jó szórakozást kívánunk a bálozni vágyóknak!
Idén ismét megrendezésre kerül a Mórágyi Búcsú!
hirek/bucsu_plakat_2018.jpg
A ünnepet idén október 27-én tartja a falu. Idei vendégegyütteseink az Aranyfácán Néptánc Egyesület Bátaapátiról, és a Németkéri Német Nemzetiségi Tánccsoport.

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

A búcsú Mórágy legszebb ünnepe.
Ünnepeljünk együtt!
Sváb bál Mórágyon
hirek/Svabbal_plakat_2018.jpg
A Mórágyi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes hagyományaihoz híven idén is megrendezi a sváb bált Mórágyon.

A bál 20:00-kor kezdődik, éjfélkor tombolasorsolás.

Jegyek CSAK elővételben vásárolhatók:
- Juhász Viktornál (tel.: 30/184-18-38)
- Glöckner Jánosnénál (tel.: 20/389-14-71)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk, valamint jó szórakozást kívánunk a bálozni vágyóknak!
Májusi Tánc a Skanzenben
hirek/2017.05.14_skanzen_program.jpg
Legközelebb május 14-én, a Szentendrei Skanzenben mutatkozik meg táncegyüttesünk, ahol nem csak a legutóbbi minősített koreográfiánkat láthatják, de részt veszünk különböző hagyományőrző tevékenységekben is, mint például:
- Hajfonás, hagyományos fésülködési technikák megismerése,
- Viseletbemutató
- Tánctanítás
- Dalolda

A Skanzen területén belül a Dél-Dunántúli Tájegységen (VII.) leszünk megtalálhatók.

Várunk mindenkit szeretettel!
Német Önkormányzatok Napja
hirek/2017-01-08_nemet_onkormanyzatok_napja_budapest.jpg
Az idei évben a második megtisztelő fellépésünkre rögtön az előző után egy nappal kerülhetett sor. A "Szüret" ("Auf dem Kellerberg") című koreográfiánkat adhattuk elő a Kongresszusi Központban, a Német Önkormányzatok Napja alkalmából január 8.-án.

Az eseményen készült néhány fotó az alábbi linken megtekinthető
a Fotóalbumban

Valamint a rendezvényről készült összefoglaló műsor megtekinthető a
Duna TV videótárában
Újévköszöntő Gála
hirek/2017-01-07_ujevkoszonto_gala_budapest.jpg
Nagy megtiszteltetésben részesültünk a 2017-es év első hétvégéjén. Január 7.-én az Újév-köszöntő műsor keretében színpadra léphettünk a Művészetek Palotájában. A próbák és a fellépés alatt is rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodtunk, és nagyon örülünk, hogy ilyen lehetőségben volt része a tánccsoportnak.

Az Újév-köszöntő műsor január 22.-én a Duna TV-n lesz megtekinthető két részletben, az első rész 15:00-kor, a második rész 16:00-kor kezdődik. Az előadáson a tánccsoportról készült képek megtekinthetőek az alábbi linken:
www.moragytanc.hu/ujev_koszonto/
Madéfalvi Hagymafesztivál
hirek/2016-09-16_madefalva.jpg
A tánccsoport szeptemberben részese lehetett a Madéfalvi Hagymafesztiválnak, ahol képviselhettük a magyarországi sváb nemzetiséget. A négynapos rendezvényről készült ízelítő összeállítás, illetve a Székely TV beszámolója az eseményről megtekinthető az alábbi linkeken:


Madéfalvi Hagymafesztivál, zenés videó



Székely TV beszámolója
40 éves a mórágyi táncegyüttes!
hirek/2016-07-16_40_ev.jpg
A mórágyi táncegyüttes július közepén ünnepelte alakulásának 40. évfordulóját. A délelőtt folyamán a mórágyi táncegyüttes szolgáltatta a programot, mely az óvodások és iskolások közös műsorából, viseletbemutatóból, szólótánc bemutatóból, közös éneklésből és táncolásból állt.

Délután a meghívott vendégcsoportok szórakoztatták a közönséget. A vendégek műsorai után táncház és hagyományos sváb ételek bemutatója következett, melyet a hajnalig tartó sváb bál követett.

További hírek