A Táncegyüttes története

A Mórágyra betelepülő németek a 18. században már egy fejlett zenei kultúrát hoztak magukkal. A török idők után elnéptelenedett Magyarországon alig találunk zenei életre utaló feljegyzéseket. Mórágyon a németség terjesztette és virágoztatta fel ezt a fajta amatőr közösségi zenélést. A német parasztság körében hagyomány volt a családban énekelt dalokat összegyűjteni és az ifjabb generációnak továbbadni. A német faluközösségekben, ahogy Mórágyon is, a munkavégzést, a vallásgyakorlást és az ünnepeket zene és tánc kísérte. A világháborút követően, a betelepítések után a régi zenei-és tánckultúra kezdett feledésbe merülni.

A 70-es években Mórágyon járt Kurt Petermann, a Lipcsei Táncarchívum professzora, aki abban az időben népdalokat gyűjtött az országban. Ekkor a faluban tanított Glöckner Jánosné (Krémer Erzsébet). Erzsi néni is elkezdte lelkesen gyűjteni a faluban még fellelhető dalokat. Összehívta azokat az asszonyokat, akik a temetőben is énekeltek és tudatta velük szándékát. A lelkes asszonyok persze az első hívó szóra mentek. Így alakult meg a német népdalokat éneklő dalkör. A dalkör első fellépésére a tolna megyei Váralján megrendezett "Reicht brüderlich die Hand" elnevezésű találkozón került sor. Erzsi néni elmondása szerint nagy megtiszteltetés volt számukra, hogy első műsorszámként a "Wenn man die Welt umgeht" című dal eléneklésére kérték fel őket. A dalok nagy részét a sajnos már elhunyt Forster Keresztély, valamint Theisz Jakabné (Róza néni) és Schäfer Konrádné (Léna néni) gyűjtötte.

1976-ban az akkor ugyancsak kezdő pári tánccsoportot látták vendégül a mórágyiak. A páriak mindenféle koreográfia nélkül lépéseket táncoltak a színpadon. A sikeres rendezvény után Nagy Árpád, az akkori iskolaigazgató azt mondta Erzsi néninek: "Erzsi! Nem igaz, hogy ezt a mórágyiak nem tudnák!". Erzsi néni erre azt válaszolta: "De igen, csak valakinek az élre kell állnia!". Ez így is történt. Tehát a páriak sikerén felbuzdulva hozta létre Erzsi néni 1976-ban - Forster Imre, harmonikás és a 7-8. osztáyos tanulók segítségével - az Együttest. A német nemzetiség hagyományainak megelevenítése egyértelmű volt, hiszen a felvidékiek és a székelyek nem hoztak magukkal olyan gazdag zenei- és tánckultúrát, mint a svábok.

1977 januárjában a tánccsoport megrendezte első svábbálját, amelyet eredeti mórágyi lépésekkel nyitott meg. A csoport első tánca: Nemesnádudvari táncok, amely nagy sikert aratott a sötétvölgyi úttörőtáborban. Kezdetben Erzsi néni tanította a táncokat, ahogy az első harmonikást, Heim Pétert is ő fizette, továbbá az első szoknyákat is saját pénzéből fizette. Később Glöckner János, bátaszéki zenész tanította a táncokat, Heim Péter pedig megalapította hattagú zenekarát. Ekkor elkezdődött egy máig tartó folyamat egy remek táncegyüttes élete. Egymást követték a segítőkész emberek. Nemcsak a falu (nem is németajkú) lakossága vett részt a munkában, hanem a Völgység Népe MGTSZ is felajánlotta, hogy szponzorálja a táncegyüttest. A csoport ekkor vette fel a "Völgység Népe Együttes" nevet.

Hagyományőrző együttes lévén a tánccsoport feldolgozta a régi mórágyi hagyományokat.
Ezek a következők voltak:

  • Fonó (Die Spinnstube)
  • Búcsú (Die Kirchweih)
  • Lakodalmas (Die Hochzeit)
  • Farsang (Der Fasching)

Az Együttes számos sikert ért el külföldön, jártunk már Ausztriában, Svájcban, Romániában, Szlovéniában és Németországban. A sikerekhez vezető úton nagy érdemeik vannak a táncoktatóknak: a mórágyi születésű, ma Bátaszéken élő Glöckner Jánosnak, a bonyhádi Donovald Józsefnénak, a fiatalabb generációból: Koch Ilona, Nagy László és Pintér Ágnes "C" kategóriás táncosoknak. Közülük került ki a tánccsoport mai művészeti vezetője, Nagy László "C" kategóriás táncoktató. Nagy büszkeségünkre a környék többi tánccsoportjának is Mórágyról elindult művészeti vezetője van (Gaál László, Köhlerné Koch Ilona, Agárdi Gábor). Nagy szerepe volt a mórágyi táncok életre keltésében Schäfer Konrádnénak és Forster Keresztélynek, valamint Heil Helmut úrnak a koreografálásban.

1998 őszén alakult meg Mórágyon a Kisebbségi Önkormányzat. Feladata a német kisebbség érdekeinek képviselete, a nyelvápolás, a kultúra anyagi támogatása, a politikai odahatás, valamint az Együttes támogatása. A Táncegyüttes egyesületi keretek között működik, így a csekély tagdíjból és pályázatokból befolyó pénzt fejlesztésekre fordítja. Ezért iis jöhetett létre a táncosok klubhelyisége, amelyet az Önkormányzat biztosít a művelődési házban.

Mivel gondoskodni kell az utánpótlásról is, a Mórágyi Általános Iskola és Óvoda szakköri foglalkozás keretében vezette be a táncot. A fiatalok így már előképzettséggel léphetnek be a nagyegyüttesbe.

Ez a népi hagyományokat megelevenítő, kitartó táncos közösség mindenhonnan csak bíztatást kapott és ez határozta meg az egész létét. Dr. Andrásfalvy Bertalan egyetemi tanár, néprajzkutató a mórágyi búcsú feldolgozását láttán azt mondta: "Úgy érzem, hogy ez a Búcsú le fog jönni a színpadról!". Dr. Dávid Ibolya volt igazságügyi miniszter pedig külön megdícsérte a mórágyiakat a Szekszárdi Kisebbségi Napok keretein belül, sőt (kalapgyűjtő lévén) még egy Netzhaub-ot (gyöngyökkel és flitterekkel gazdagon díszített főkötő) is kért. Az együttesnek volt már része számos pozitív kritikában a színpadi megmérettetések alkalmával. De ezek közül az volt a leginkább szívhez szóló, amikor egyik koreográfiájára azt mondták: "Ebben a táncban egész Európa tánckultúrája benne volt."

 

Bejelentkezés

Üdvözöljük! Az oldal egyes részeit csak beje- lentkezés után tudja használni.
Amennyiben elfelejtette jelszavát, kérjük, válassza az "Elfelejtett jelszó" lehetőséget!

Friss hírek

Pályázati célok megvalósulása
hirek/palyazati-celok-megvalosulasa.jpg
A Mórágyi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes több sikeres pályázatot nyújtott már be a Csoóri Sándor Alap támogatásaira. A 2022. évben benyújtott pályázaton (CSSP-NEPTANC-MO-2022-0388) 2.000.000,- forintot nyert el az egyesület.

Az elnyert céltámogatás nagymértékben segítette a táncegyüttes működését és eszközfejlesztését.

Az egyesület fő célja a magyarországi, azon belül a mórágyi német hagyományok megismerése, megtanulása, bemutatása és továbbadása. A kitűzött célok megvalósításának része a még fellelhető helyi és magyarországi német tánclépések megtanulása és koreográfiákon keresztüli bemutatása.

Az oktatást szakképzett táncoktató végzi, aki igyekszik az eredeti motívumok minél pontosabb átadására. Az oktató és a táncosok munkáját képzett zenészek élőzenével segítik, minden próbán és fellépésen.

Az oktatói és zenei szolgáltatás nélkülözhetetlen a táncegyüttes működéséhez, melynek költségét a támogatásból finanszírozta az egyesület.

A megtanult koreográfiák bemutatására sváb bálokon (Tolna-Mözs; Mezőfalva); fesztiválokon (Glöckner János fesztivál-Bátaszék; Stifolder fesztivál-Feked; Nemzetközi fesztivál-Bajmok, Szerbia) volt lehetősége az együttesnek.

Működés mellett, eszközfejlesztések finanszírozására is jutott a támogatási összegből

A viseletek megújítása, pótlása, tisztíttatása folyamatos feladat egy tánccsoport életében.

A céltámogatásból alsószoknyák és kiegészítők beszerzésére, illetve viseletek tisztíttatására is volt lehetőség.

Komoly eszközfejlesztést jelentett két kisebb sátor (pavilon) beszerzése, melyeket öltözőnek lehet használni.

Egy egyszerű, könnyen mozgatható mágneses flipchart tábla a próbákon jó segítség, ha koreográfiában el kell magyarázni egy térformát.

Ugyancsak jó szolgálatot teljesít az az informatikai eszközrendszer (NAS), mely az egyesület tagjainak egy független zárt rendszert biztosít a különböző képi anyagok és dokumentumok feltöltésére és megosztására.

Gyorsan változó világunkban a közösségi oldalak azok a helyek, ahol a leg szélesebb körben lehet bemutatni egy közösség mindennapi életét, munkáját. A naprakész oldalkezelés és karbantartás szakembert igényel. A szolgáltatást is a kapott támogatásból tudta finanszírozni az egyesület.

Az egyesület 2023 év első felére kitűzött céljait a Csoóri Sándor Alap által biztosított pályázati összegből, mind a működést, mind a fejlesztést tekintve, sikeresen megvalósította.
Sváb bál Mórágyon
hirek/Svábbál plakát 2020.png
Táncegyüttesünk hagyományaihoz híven idén is megrendezzük a mórágyi sváb bált, február 22-én, szombaton a mórágyi Művelődési Házban. A zenéről és a jó hangulatról a Vagabund zenekar gondoskodik.

A bál menete:
- 19:00-tól vendégek fogadása
- 20:00-kor bál megnyitása
- 24:00-kor tombolasorsolás.

A tombolasorsoláson értékes nyeremények várnak gazdára.

Jegyek csak elővételben vásárolhatók:
- Juhász Viktornál (tel.: 30/184-1838)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk, valamint jó szórakozást kívánunk a bálozni vágyóknak!
Idén ismét megrendezésre kerül a Mórágyi Búcsú!
hirek/bucsu_plakat_2018.jpg
A ünnepet idén október 27-én tartja a falu. Idei vendégegyütteseink az Aranyfácán Néptánc Egyesület Bátaapátiról, és a Németkéri Német Nemzetiségi Tánccsoport.

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

A búcsú Mórágy legszebb ünnepe.
Ünnepeljünk együtt!
Sváb bál Mórágyon
hirek/Svabbal_plakat_2018.jpg
A Mórágyi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes hagyományaihoz híven idén is megrendezi a sváb bált Mórágyon.

A bál 20:00-kor kezdődik, éjfélkor tombolasorsolás.

Jegyek CSAK elővételben vásárolhatók:
- Juhász Viktornál (tel.: 30/184-18-38)
- Glöckner Jánosnénál (tel.: 20/389-14-71)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk, valamint jó szórakozást kívánunk a bálozni vágyóknak!
Májusi Tánc a Skanzenben
hirek/2017.05.14_skanzen_program.jpg
Legközelebb május 14-én, a Szentendrei Skanzenben mutatkozik meg táncegyüttesünk, ahol nem csak a legutóbbi minősített koreográfiánkat láthatják, de részt veszünk különböző hagyományőrző tevékenységekben is, mint például:
- Hajfonás, hagyományos fésülködési technikák megismerése,
- Viseletbemutató
- Tánctanítás
- Dalolda

A Skanzen területén belül a Dél-Dunántúli Tájegységen (VII.) leszünk megtalálhatók.

Várunk mindenkit szeretettel!
Német Önkormányzatok Napja
hirek/2017-01-08_nemet_onkormanyzatok_napja_budapest.jpg
Az idei évben a második megtisztelő fellépésünkre rögtön az előző után egy nappal kerülhetett sor. A "Szüret" ("Auf dem Kellerberg") című koreográfiánkat adhattuk elő a Kongresszusi Központban, a Német Önkormányzatok Napja alkalmából január 8.-án.

Az eseményen készült néhány fotó az alábbi linken megtekinthető
a Fotóalbumban

Valamint a rendezvényről készült összefoglaló műsor megtekinthető a
Duna TV videótárában
Újévköszöntő Gála
hirek/2017-01-07_ujevkoszonto_gala_budapest.jpg
Nagy megtiszteltetésben részesültünk a 2017-es év első hétvégéjén. Január 7.-én az Újév-köszöntő műsor keretében színpadra léphettünk a Művészetek Palotájában. A próbák és a fellépés alatt is rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodtunk, és nagyon örülünk, hogy ilyen lehetőségben volt része a tánccsoportnak.

Az Újév-köszöntő műsor január 22.-én a Duna TV-n lesz megtekinthető két részletben, az első rész 15:00-kor, a második rész 16:00-kor kezdődik. Az előadáson a tánccsoportról készült képek megtekinthetőek az alábbi linken:
www.moragytanc.hu/ujev_koszonto/
Madéfalvi Hagymafesztivál
hirek/2016-09-16_madefalva.jpg
A tánccsoport szeptemberben részese lehetett a Madéfalvi Hagymafesztiválnak, ahol képviselhettük a magyarországi sváb nemzetiséget. A négynapos rendezvényről készült ízelítő összeállítás, illetve a Székely TV beszámolója az eseményről megtekinthető az alábbi linkeken:


Madéfalvi Hagymafesztivál, zenés videóSzékely TV beszámolója
40 éves a mórágyi táncegyüttes!
hirek/2016-07-16_40_ev.jpg
A mórágyi táncegyüttes július közepén ünnepelte alakulásának 40. évfordulóját. A délelőtt folyamán a mórágyi táncegyüttes szolgáltatta a programot, mely az óvodások és iskolások közös műsorából, viseletbemutatóból, szólótánc bemutatóból, közös éneklésből és táncolásból állt.

Délután a meghívott vendégcsoportok szórakoztatták a közönséget. A vendégek műsorai után táncház és hagyományos sváb ételek bemutatója következett, melyet a hajnalig tartó sváb bál követett.
Hagyományőrző együttesek minősítése, Veresegyháza
A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség által megrendezett minősítőn együttesünk arany minősítést szerzett Garay Iringó és Nagy László: Szüret című koreográfiájával.

További hírek